ארנבונים הינם בעלי חיים מבויתים, ועדיין, הם ירשו אינסטינקטים מולדים בסיסיים מהמקור- החיים בטבע.
ארנבי בר בטבע הם חיות נטרפות על ידי לא מעט טורפים טבעיים. לכן, כדי להגן על עצמם מלהיראות חלשים וקלים לטרף, הם נוטים להסתיר סימני מחלה. לרוב, ארנבון יפגין סימני חולי ומצוקה רק כאשר בעייתו הרפואית כבר נמצאת בשלבים מתקדמים.
המשמעות- יש לפנות לווטרינר המתמקצע בטיפול בחיות אקזוטיות מיד עם הפגנת הסימנים על ידי הארנבון. במאמר הבא נעזור לכם ללמוד על הבעיות הרפואיות המרכזיות המוכרות אצל ארנבונים ואת רשימת הווטרינרים העוסקים בארץ בתחום ייחודי זה.
בעיות בריאות ומחלות נפוצות אצל ארנבים:
חשוב לדעת שהתסמינים הבסיסיים למחלה או לקושי בריאותי אצל ארנבונים הינם ירידה בתאבון ובאכילה וירידה בחיוניות ובתגובתיות של הארנבון עד כדי אפאטיות. במצבים אלו יש לגשת בהקדם לווטרינר לחיות אקזוטיות.
כעת נפרט על תסמינים אופייניים לבעיות רפואיות ספציפיות:
טפיל האיקוניקולי (Encephalitozoon cuniculi):
ישנם ארנבונים הנשאים של טפיל האיקוניקולי. לעיתים הטפיל יישאר רדום למשך כל חייו של הארנבון ולעיתים הוא יתפרץ בשלב כזה או אחר בחייו. האיקוניקולי לרוב מופץ בשתן ובמידה שמתפרץ, הוא משפיע בעיקר על מערכת העצבים.
לארנבון עם איקוניקולי פעיל עלולה להיווצר הטיית ראש הצידה, קושי בשמירה על שיווי המשקל, בהייה עם הראש כלפי מעלה, פגיעה בתפקודי הכליה ושלפוחית השתן (שיכולה להתבטא בצמא ובשתייה מוגברים), קושי בשליטה ו/או חולשה ברגליים האחוריות, פגיעה בעיניים שיכולה להתבטא במעין "כתמים" לבנים בגלגל העין, ריצוד של העיניים ואף פגיעה בראייה. במקרים נדירים יותר יכול הטפיל להתבטא בתסמינים במערכת הנשימה (הדומה לחיידק ה"פסטורלה" אשר יוצג בהמשך המאמר).
הטיפול באיקוניקולי כולל טיפול תרופתי וטרינרי. בנוסף, חשוב לתחום לארנבון סביבת מחייה מוגדרת ומרופדת שתגן עליו מפני פציעות שעלולות להיגרם עקב אובדן שיווי המשקל והתסמינים הנוירולוגיים הכרוכים במחלה. כמו כן, מומלץ להצטייד בדייסת "קריטיקל קייר" ובפרוביוטיקה מסוג "פיירפלקס" על מנת לתמוך במערכת העיכול של הארנבון במידה שאינו אוכל באופן מספק ועצמאי ובמידה שיש קושי במתן הצרכים.
בעיות במערכת הנשימה של ארנבונים –
פסטורלה אצל ארנבונים:
אחת המחלות המוכרות בקרב ארנבונים היא חיידק הפסטורלה הגורם לדלקת בדרכי הנשימה העליונות שעלולה להתפשט גם לאוזניים ולעיניים. לרוב הסימנים כוללים התעטשויות, הפרשות מהאף ו/או מהעיניים (כמו רטיבות ו"נזלת") , מאמץ נשימתי מוגבר ורטיבות מתחת לפיו של הארנבון. לעיתים הפסטורלה חוזרת על עצמה ואף יכולה להפוך לכרונית.
טיפול בפסטורלה:
הטיפול בפסטורלה לרוב כולל טיפול אנטיביוטי למשך לפחות 14 יום. לעיתים ייעשה ניסיון של מספר סוגי אנטיביוטיקות במשך כמה סבבים. הפסטורלה היא מדבקת ולכן במידה שהארנבון חי עם ארנבונים נוספים, חשוב לבודד אותו עד שיחלים.
מאחר שמערכת הנשימה של הארנבון היא עדינה מאוד, חשוב להקפיד על ניקיון בסביבתו של הארנבון ועל מצע איכותי לארגז הצרכים שלו. קישור למוצרי היגיינה לארנבונים:
https://refaelirabbits.co.il/product-category/%d7%94%d7%99%d7%92%d7%99%d7%99%d7%a0%d7%94-%d7%95%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%97/
כמו כן, בעת הטיפול האנטיביוטי, מומלץ לתת לארנבון פרוביוטיקה על מנת לשמור על המאזן החיידקי בגוף:
ומזונות שעשויים לחזק את מערכת החיסון כמו מזון המכיל שן ארי, צמח הכולל ויטמין סי.
ארנבונים בעיות עור –
טפיל הסקביאס אצל ארנבונים:
סקביאס הינו אקרית עור מיקרוסקופית אשר עלולה לגרום למחלת עור מייסרת מאוד לארנבונים. תסמיני המחלה הינם גרד אינטנסיבי, עור עבה, יבש ומפוצל עם קשקשת. ככל שהסקביאס ישכון על עורו של הארנבון ולא יטופל, הוא יחמיר, יתפשט ויתפתחו בעור פצעים וזיהומי עור. לרוב ההדבקה בסקביאס תתבטא באזור האוזניים, האף, כפות הרגליים והידיים ואף באזור איבר המין.
כיצד מטפלים בסקביאס? לרוב מומלץ על טיפול וטרינרי משולב הכולל זריקות ואמפולה. כתמיכה נוספת בארנבון לעיתים ימליץ הווטרינר גם על משככי כאבים ועל אנטיביוטיקה (במידה שהפצעים הפכו זיהומיים ודלקתיים).
סקביאס אצל ארנבונים- טיפים כלליים:
במידה שהארנבון חי עם בע"ח נוספים, חשוב לבודד אותו עד שיחלים מהסקביאס ולטפל בו אך ורק עם כפפות.
ייתכן שיופיע גרד גם אצל בעליו של הארנבון אך אל דאגה- מדובר בגרד שאינו מדבק אנשים אחרים וחולף עם הזמן, וישנן משחות להקלה מקומית על הגרד שניתן לקבל מרופאי עור.
הסקביאס הוא מדבק מאוד אך ההדבקה יכולה להגיע אך ורק ממגע עם הארנבון החולה. לכן, במידה שהארנבון חי עם ארנבונים ו/או עם בע"ח נוספים, חשוב שכולם יקבלו טיפול מונע לסקביאס. לגבי ארנבונים, בד"כ ההמלצה היא לאמפולת ברווקטו שיש לתת לפיו של הארנבון או לטפטף על עורפו. חשוב מאוד לתת לארנבון מינון מדויק המתאים למשקלו ולא את כל תכולת האמפולה. ניתן להתייעץ איתנו לגבי המינון המתאים לארנבונים על פי משקלם, וכמובן, חשוב להיצמד להוראות הווטרינר המטפל בארנבון.
קישור לאמפולת ברווקטו- https://refaelirabbits.co.il/product/%d7%91%d7%a8%d7%95%d7%95%d7%a7%d7%98%d7%95-bravecto/
טפיל העור "cheyletiella" אצל ארנבונים:
הטפיל הינו קרצייה קטנטנה שמתחפרת לארנבונים בעור וגורמת לקשקשים ולעיתים להתקרחות מקומית. ככל הנראה זה משהו באוויר שמבלי משים אנחנו מביאים אתנו הביתה. הטפיל יכול לבוא לידי ביטוי באזור הגב, לרוב בגב העליון עד מרכז הגב, לאורך עמוד השדרה ובאוזניים. זאת קרצייה מציקה ביותר, נותנת לארנבון תחושה שמשהו מטפס עליו והארנבון יכול לעיתים גם להגיב בסטרס, בריצות סביב עצמו, בהתגרדות (שכן הקרצייה גורמת לגרד מאוד לא נעים) וכאמור לקשקשת ולנסיגת הפרווה.
לעיתים בתקופות מעבר, ניתן בטעות לייחס את התסמינים להחלפת פרווה, לשינויי עונות, לתלישת פרווה התנהגותית ועוד.
אנא ודאו שאם חלילה אתם מזהים תסמינים אלו, יש ללכת בהקדם לווטרינר לחיות אקזוטיות שיזהה את הקרצייה במשטח וייתן טיפול. הטיפול בד"כ זהה לטיפול בסקביאס- זריקות או אמפולה, משחות לטיפול מקומי או שילוב ביניהן.
מצורפות תמונות מהרשת להמחשת מראה הטפיל ומאמר על הקרצייה מאתר מחו"ל מאת ד"ר גראנט:
https://www.veterinary-practice.com/article/diagnosing-and-treating-cheyletiellosis?fbclid=IwY2xjawErKpBleHRuA2FlbQIxMAABHSIrgdBqQiyDUvGcPvcvu5jYIGo2y6QFxsKtRKaWSiKA22e88WQmcthTHg_aem_1dO4wzWSCxh_4tsiYhQKRg
בעיות במערכת העיכול של ארנבים:
"עימדון" (קיפאון) מעי או האטה במערכת העיכול:
מערכת העיכול של ארנבונים שונה במקצת מבעלי חיים אחרים מכיוון שהם אינם מסוגלים להקיא. לכן, כל מה שארנבונים אוכלים חייב להתעכל ולעבור בצרכים. מערכת העיכול של ארנב/ת בריא/ה נמצאת בתנועה מתמדת, אחרת עלול להתרחש עימדון במערכת העיכול (GI- Gastrointestinal Stasis) שבו תנועת המעי מועטת עד נעצרת. במצב זה, מזון וגזים מצטברים בקיבה ובמעיים וגורמים לנפיחות ולאי נוחות לארנב שלנו. GI עלול להוביל להתייבשות ולהתפתחות של חיידקים "רעים" רבים מדי במעי.
חשוב לזכור- עימדון / האטה במערכת העיכול הינם מצבים חמורים שעלולים לסכן את חייו של הארנבון ודורשים טיפול וטרינרי מידי.
GI היא תופעה יחסית נפוצה אצל ארנבונים וחשוב להכירה ולדעת כיצד להבחין בה.
מהם התסמינים הנפוצים לזיהוי עימדון מעי/ האטה במערכת העיכול בארנבונים ?
- מבחינה התנהגותית, הארנבון יציג נסיגה בחיוניותו הכללית. כלומר, נראה שהוא "כבוי", ישנוני, אפתי, חלש, פחות תגובתי, פחות פעיל, לעיתים עם יציבה כפופה.
- לרוב הארנבון גם יצמצם אינטראקציה עם ארנבונים/ עם בע"ח אחרים במידה שישנם.
- מבחינת אכילה, נראה ירידה משמעותית בתאבון עד כדי הפסקת האכילה.
- מבחינת תגובות עיכול, נראה ירידה משמעותית בעשיית הצרכים (בעיקר במתן הגללים).
מהן הסיבות לעימדון מעי / להאטה במערכת העיכול של ארנבונים ?
ישנן מספר סיבות עיקריות אפשריות לבעיה נפוצה זו:
- תזונה לקויה- ארנבונים שאינם אוכלים צריכה נאותה של סיבים עלולים לפתח GI.
- סטרס- מצבי לחץ ומתח כמו מעבר דירה, תקיפה או מכה שהארנבון עבר, חולי של הארנבון וכיו', עלולים לגרום ל-GI. למעשה, ה-GI יכול להיות נלווה או משני לבעיה רפואית אחרת, לדוגמה, לבעיית שיניים, לנטילת תרופות מסוימות ועוד. לכן, אין להסתפק בטיפול רק בעימדון עצמו אלא לבקש בדיקה וטרינרית מקיפה.
התייבשות יכולה גם לתרום לעימדון, מכיוון שהיא משפיעה על תנועתיות המעיים. לכן, מומלץ להקפיד שהארנבון יצרוך נוזלים. במידה שאוכל עלי ירק, חשוב לשטוף אותם היטב ולהשאיר את הנוזלים כדי שכך יחדרו לגופו של הארנבון. - חסימת מעיים בעקבות הצטברות של "כדורי פרווה"- ארנבונים הם בעלי חיים נקיים מאוד ומטפחים את עצמם לעתים קרובות. הם עלולים לבלוע פרווה בזמן שהם "רוחצים" את עצמם על ידי ליקוק פרוותם. כך עלולים להיווצר כדורי שיער במערכת העיכול ולגרום לחסימה. סירוק קבוע של הארנבון עשוי לסייע בהפחתה של בליעת הפרווה. כמו כן, חשוב להקפיד במתן תזונה עשירה בסיבים תזונתיים של חציר ומנת עלי ירק יומית.
כיצד מטפלים בעימדון מעי ?
אם ישנו חשד לעימדון מעי, יש לגשת באופן חירום לווטרינר לחיות אקזוטיות.
הטיפול בעמדון מעי כולל לרוב תרופות לעידוד מערכת העיכול, משככי כאב, טיפול בנוזלים ותמיכה תזונתית עד שהארנב מרגיש מספיק טוב לאכול שוב בכוחות עצמו. בנוסף, במידה שיימצא שהעימדון הוא משני לבעיה רפואית אחרת, הארנבון אמור לקבל טיפול וטרינרי גם לבעיה הראשית שהובילה לעימדון.
עימדון מעי-טיפים נוספים:
עלי ירק רוויים בנוזלים עשויים לעזור לתנועתיות של מערכת העיכול ולצריכת הנוזלים של הארנבון. כמו כן, מיץ אננס סחוט ישירות מהפרי, עשוי לסייע לתהליכי הפירוק במערכת העיכול.
חשוב לתת לארנבון תזונה כמה שיותר עשירה בסיבים תזונתיים ולהרחיב את המגוון התזונתי הרגיל שלו על מנת לעודד אותו לאכילה.
ישנן תערובות צמחים למיניהן שעשויות לעניין את הארנבון ולספק לו סיבים חשובים, חשוב לבחור מזון שאינו עתיר סוכר. לדוגמה, פרחי קמומיל ושן ארי. קישור:
פרוביוטיקת "פיירפלקס" עשויה לסייע לארנבון בעזרת איזון פלורת המעיים (מושבת החיידקים במעיים) שעלולה להיפגע במצב של GI. קישור לפרוביוטיקה:
גם חציר קמומיל עשוי לסייע בהקלה על כאבי הבטן של הארנבון. קישור:
טפיל הקוקסידיה:
הקוקסידיה היא טפיל ממשפחת האמריה (Eimeria) הפוגע במערכת העיכול של בעלי-חיים שונים, בהם ארנבונים. ישנם מינים שונים של קוקסידיה אשר רובם מתבטאים בשלשולים ובאובדן משקל. הקוקסידיה יכולה גם להוביל להתייבשות, לירידה באכילה, להתכנסות של הארנבון בעצמו, לנפיחות בבטנו ובמידה שלא תטופל בזמן היא עלולה להוביל למוות.
הטיפול בקוקסידיה לרוב כולל אנטיביוטיקה הנרשמת על ידי וטרינר, האכלה תומכת ומעקב משקל של הארנבון.
לסיכום:
ארנבונים הם בעלי חיים רגישים וחשוב לשים לב לכל שינוי בחיוניותו של הארנבון שברשותכם ובמידת הצורך לטפל בו בליווי של וטרינר לחיות אקזוטיות.
חשוב להקפיד על תזונה נכונה ועל סביבת מחייה נקייה ובמידה שחלילה ארנבון חולה במחלה מדבקת כמו טפילי עור, פסטורלה, קוקסידיה או איקוניקולי, חשוב לבודד אותו מבעלי חיים ומארנבונים נוספים, במידה שישנם.
אם מחליטים להביא ארנבון חדש הביתה כחבר לארנבון קיים, חשוב לבודד את הארנבון לפחות כשבוע-שבועיים בטרם מפגישים אותו עם הארנבון הקודם שבביתנו. זאת כדי לוודא שהארנבון החדש אינו נושא עמו סימני מחלה המצריכה טיפול ועלולה לגרום להידבקויות.
חשוב להימנע מלטייל עם ארנבונים ולהפגישם עם בע"ח אחרים, בפרט יש להיזהר עם ארנבונים החיים בגינות, מחוץ לבית.
אנחנו פה בשבילכם לכל שאלה,
רפאלי משלוחים 053-6490005