כל מה שחשוב לדעת כיצד לדאוג ולספק תזונה נכונה אצל ארנבים –
תזונה נכונה אצל ארנבים חשוב שתיהיה מאוזנת ומדויקת, היא המרכיב הכי חשוב לחיים בריאים ולתוחלת חיים ארוכה אצל ארנבונים. התזונה משתנה בהתאם לגיל, למשקל ולמצב הבריאותי של הארנבון.
חציר 80% –
המרכיב העיקרי בתזונה אצל ארנבים התופס 80% מסך המזון שניתן ביום, הוא חציר. החציר הכרחי לשיוף השיניים (שצומחות כל החיים) ולקיום חומר (סיבים תזונתיים) באופן תמידי במערכת העיכול של הארנבון. ללא מזון במערכת העיכול, תנועת המעיים תיפסק והארנבון עלול למות. ארנבון לא יכול להמשיך לתפקד כשמערכת העיכול שלו אינה תקינה.
תזונה נכונה אצל ארנב צעיר –
מגיל 8 שבועות (כאשר הוא מסיים לינוק מאמא) חשוב לוודא לפני שהחלטתם להביא ארנב גור שהוא לא הופרד מאימו לפני הזמן, הפרדה של גור מהאם שלא ינק בצורה תקינה יכולה לגרום לבעיות וחולי אצל ארנבון ולעיתים לא ישרוד. עד גיל 8 חודשים יקבל אספסת ללא הגבלה, האספסת הינה סוג של קיטניה בעלת תפרחת ובדר"כ ירוקה וצריכה ליהיות זמינה עבורו 24/7. האספסת עשירה מאוד בסידן ובחלבון והכרחית להתפתחות ולבניית השרירים התקינה והבריאה של הארנבון. רצוי לוודא שהאספסת טרייה מאווררת וכמובן לא צהובה ויבשה או לחילופין מעופשת, אחרת הארנבון שלכם לא יתעניין בה. מגיל 5 חודשים רצוי להתחיל לשלב בתזונת הארנב חציר ולהכיר לו סוגי חציר נוספים (חיטה, שעורה, שיבולת שועל עדינה, טימותי, קמומיל ועוד). שאר החצירים יהוו בשבילו גיוון פינוק והעשרה, כמונו כמוהם רוצים גיוון.

תזונה נכונה אצל ארנב בוגר –
מגיל 8 חודשים יש לגמול בהדרגה מאספסת ולהחליף לחציר, בדר"כ התהליך נעשה כאשר נשלב ונערבב לארנב את האספסת והחציר יחדיו ואז נוריד בהדרגה את האספסת עד שנשאר רק עם חציר, שבאופן יחסי לאספסת הוא דל בסידן (שעלול לגרום לאבנים במערכת השתן של הארנבון) ודל בחלבון ובקלוריות (שעלול לגרום להשמנת יתר). גם עכשיו, החציר יהיה זמין 24/7 ללא הגבלה. אחת לשבוע אפשר לתת מעט אספסת על מנת להבטיח רמת סידן נדרשת לגוף. החציר עוזר לפעילות מעיים תקינה ושיוף השיניים שתמיד נמצא בצמיחה, החציר המוכר ביותר הוא חציר שיבולת, אצלנו ניתן למצוא בחנות חציר שיבולת עדינה ללא מלענים ועדינה לחייך, החציר נקצר בשלב לפני שמגיע לבגרות השיבולת ההופכת לשיבולת גסה.
תזונה נכונה אצל ארנב מבוגר-
ארנב מבוגר נחשב לפחות מגיל 5 שנים ואילך , יש להתחשב בתזונה ולהיות עם אצבע על הדופק כיוון שישנם ארנבים המפתחים בעיות של רגישויות מעיים, בעיות של ירידה במשקל ובעיות בעצמות, דוג' ע"פ המלצות וטרינר אם הארנבון יורד במשקל ונראה חלש ניתן אספסת שתעזור בעליית המשקל
עלים ירוקים 5%
החל מגיל 4-5 חודשים אפשר להתחיל לחשוף ולהכיר לארנבון עלים ירוקים (עלים עילאיים כהים), בכמויות קטנות. על מנת לראות שאין בעיות בצואה, בהמשך גיל 6 חודשים הארנבון יקבל פעמיים בשבוע, כוס דחוסה חד-פעמית על כל קילו משקל גוף. חשוב שהמנה תורכב מ-3 סוגים שונים. חשוב לדעת – כאשר נותנים ירק (או כל מזון שהוא) בפעם הראשונה, חשוב לתת בהתחלה כמות מזערית ולבדוק איך הארנבון מגיב לכך. אם מערכת העיכול ממשיכה לתפקד באופן תקין (יציאות נורמליות, ללא עצירות או שלשולים) אפשר להעלות בהדרגה את הכמות של אותו ירק, עד שמגיעים לכמות המומלצת. בנוסף, חשוב לשטוף היטב (ריסוס, טפילים, אדמה) ולייבש לפני ההגשה לארנבון. מזון רווי במים עשוי לגרום לשלשול.
כופתיות מזון 5%
- ארנבון צעיר – מגיל 8 שבועות (כאשר הוא מסיים לינוק מאמא) ועד גיל 8 חודשים יקבל כופתיות גורים, שצריכות להינתן עד גיל חצי שנה לפחות 2 כוסות ביום בוקר וערב בנוסף לאספסת ומים טריים.
- ארנבון בוגר – מגיל 8 חודשים יש להעביר לכופתיות בוגרים. מנה יומית של 30 גרם על כל קילו משקל גוף. לדוגמה: ארנבון בוגר במשקל 2 קילו יקבל 60 גרם כופתיות, פעם ביום (מתייחס לארנבון בריא שאינו סובל מעודף או תת משקל. רצוי לשים לב לחברת מזון שבה אתם משתמשים המותאמת לפי גיל, למשל כופתיות ביהפר קייר+ מיועדות לגורים עד גיל 10 חודשים ומגיל 10 חודשים ואילך יש להעביר למזון לבוגרים
כופתיות הן מרכיב מינימלי בתזונת הארנבון הבוגר, וחשוב לתת אותן בכמות מוגבלת כדי למנוע השמנה, עודף סוכרים, סירוב לאכול חציר ומניעת בעיות רפואיות הנגרמות כתוצאה מעודף קלוריות וסוכרים.
חשוב לוודא שהכופתיות הן על בסיס צמחי (חציר, עשב), ללא תוספות של תירס, גרעינים, שמן, מלח, סוכר ועוד. תערובות בסגנון "מוזלי" אינן טובות לארנבון ואף עלולות לגרום לנזק בריאותי.
ממתקים וחטיפים –
פירות עתירי סוכר כגון: גזר, גמבה, ניתן לתת כפינוק פעם בשבוע עד פעמיים כרבע פרי. עודף סוכרים בתזונת הארנבון עלול לפגוע באיזון החיידקים במערכת העיכול ולגרום לבעיות בריאותיות בטווח הזמן הקצר והארוך. חשוב לא לתת פירות עד גיל חצי שנה לפחות.
חטיפים ניתן לתת בכמות מוגבלת ורצוי חטיפי בריאות מבוססים על עשב ופרחים, החטיפים עוזרים גם ליצירת קשר וקירבה עם הארנבון ואפשר אפילו לשלב אותם בצעצועי מחשבה להפגת השיעמום ויצירת עיניין אצל המכרסם.
ארנב מטבעו מכרסם ולעיתים מכרסם כל מה שנקרא בדרכו, ניתן לשלב לו מוצרי כרסום כגון מקלות עץ תפוח שאהוב מאוד, דומדניות, שורשי שן הארי ועוד, ישנם חטיפי כרסום המצופים בפרחים, עשבים המעודדים את הארנבון לכרסם ולשייף את שיניו.
תמיד אפשר למצוא עצי/ ענפים בטבע כמו ענפי עץ תות או תפוח שאפשר לתת לארנבון חשוב טבעי ולא מרוסס.
מים –
מים הם חלק בלתי נפרד מתזונת הארנבון והם חייבים להיות זמינים ונגישים 24/7, למניעת התייבשות ועיכול תקין של המזון בקיבה. ניתן להשתמש במי ברז במידה והם נקיים ומסוננים.
במידה ומי הברז אינם ראויים לשתייה עבורנו, הם אינם ראויים לשתייה גם עבור הארנבון שלנו ולכן נעבור למים מסוננים / מינרליים. ארנבון יעדיף לשתות מקערה (בדומה לטבע), כך המים נגישים לו בכמות גדולה יותר. הבעיה עם בקבוק היא שכמות המים שיוצאת היא קטנה יותר, המנגנון המכני עלול להיפגם וייקח זמן עד שנשים לב, וישנה הצטברות של חיידקים באזור הפיה שקשה לנקות. במקרה והארנבון מתקשה עם קערה, ניתן לשלב בין השניים. בשני המקרים צריך להקפיד על היגיינה ולוודא שהכלים והמים נקיים.
עלים ירוקים-
- שמיר
- סלרי
- נענע
- עלי גזר
- שומר
- בזיליקום
- אספרגוס
- כוסברה
- אורגנו
- רוזמרין
- מנגולד
- באק צ'וי
- חמציץ
- תרד בייבי
- ארוגולה
- עשב חיטה
עלים ירוקים בכמות קטנה –
- פטרוזיליה
חסה רומית, חסה מסולסלת (לא חסה אייסברג – גורם לשלשול) - עלי בייבי
פרחים –
- קמומיל
- היביסקוס
- ורדים
- אמנון
- קלנדולה
- מליסה
- חלמית
- שן הארי
ירקות
- מלפפון – מעט, מכיל הרבה מים ועשוי לגרום לשלשול
- גזר – מעט, מכיל הרבה סוכר ונחשב לממתק
- גמבה – מעט, מכילה הרבה סוכר ונחשבת לממתק
- כרוב, ברוקולי וכרובית – מעט, מייצרים הרבה גזים במערכת העיכול
פירות (ללא גרעינים)
- אבטיח, מלון ותות – מעט, מכילים הרבה מים ועשוי לגרום לשלשול
- בננה – ללא הקליפה
- תפוח – ללא הגזע הפנימי או הגרעינים
- אפרסק
- אגס
- פטל
- אוכמניות
- אננס
- תות